Advertisement

Advertisement

Heelheid en de impliciete orde – een bijzonder toeval

Heelheid en de impliciete orde

Een jaar of 10 geleden was ik naarstig opzoek geweest naar het boek getiteld Heelheid en de impliciete orde van dr. David Bohm. Dit kwam doordat ik het boek Synchroniciteit, de innerlijke weg naar leiderschap van Joseph Jaworski had gelezen en hier door herkenning erg van onder de indruk was geraakt.

In zijn boek maakte hij veelvuldig gebruik van citaten uit onder andere het boek Heelheid en de impliciete orde van dr. David Bohm.

Na veertig jaar research en studie in fysica en filosofie presenteert David Bohm in zijn boek een theorie die het mogelijk maakt de wereld – met inbegrip van materie en bewustzijn als een ononderbroken geheel te zien. Bohm brengt daartoe het idee ‘impliciete orde’ naar voren: elk afzonderlijk deel bevat in zich de som van alle delen. De ‘impliciete orde’ maakt het mogelijk zowel de nieuwe eigenschappen van materie (volgens de quantumtheorie) als de werking van bewustzijn, en hun wederzijdse beïnvloeding te beschrijven.

Nu had ik dit boek kunnen opvragen en inzien bij de centrale bibliotheek. Maar nu wilde ik dat boek ook graag zelf hebben, in het Nederlands.

Heelheid en de impliciete orde niet meer in de handel

Nu bleek dat alleen nog niet zo gemakkelijk want het Nederlandse boek was niet meer in de handel en zou ook niet meer snel worden herdrukt. Ik had bij wijze van spreken het hele Internet afgezocht naar dit boek, maar het na maanden zoeken niet kunnen vinden.

Destijds had ik een vriendin die was bevriend met een handelaar in oude boeken. Hij had voor haar ook nog eens gezocht en kwam tot dezelfde conclusie als ik en voegde eraan toe dat de enige kans die hij zag was dat ik net in een boekwinkel zou zijn wanneer iemand het zou komen aanbieden. Een kans dus van nagenoeg nul.

Loslaten en overgave

Omdat ik normaliter best goed ben in zoeken en vinden en ik al zo lang had gezocht en iemand met verstand van oude boeken ook nog tot dezelfde conclusie was gekomen als ik, zag ik in dat ik er op eigen houtje niet zou komen en ik dus het best de hulp kon vragen aan wat ik noem ‘het Universum’. Daarna heb ik het losgelaten.

Dan op een zekere dag kreeg ik een ingeving. Het was een hele nadrukkelijke ingeving, heel duidelijk aanwezig. Het werd gebracht als een idee. En ik dacht ondanks ik er winig hoop op had van ja waarom niet. Het tot mij gekomen idee was eenvoudig. Waarom geen openbare advertentie op Hyves zetten?

Dus besloot ik een simpele advertentie op Hyves te zetten. Waarin ik een oproep deed dat ik het boek zocht waarvan ik de titel Heelheid en de impliciete orde, en de naam van de schrijver noemde en erbij zette dat ik deze graag wilde in het Nederlands. Dat en verder niets zette ik in de advertentie, die ik vervolgens openbaar publiceerde.

Daarna zei ik ‘tegen het Universum’ ik wil als extra horde het boek graag onder de 10 euro. (Dit zette ik er niet bij in de advertentie).

Er gaan Twee Weken voorbij

Dan gaan er Twee Weken voorbij en plotseling kreeg ik van een mij onbekende vrouw een bericht aan mij gericht. Ze schreef erin dat ze het boek waarna ik opzoek was had. Er stonden wel wat markeerstrepen in en hier en daar zat er een ezelsoor in het boek maar verder zag het er nog prima uit. Als ik het wilde zou ik het boek voor 8 euro mogen kopen.

Ik was natuurlijk helemaal blij. Maar tegelijkertijd was ik benieuwd of er nog meer zou zijn dus vertelde ik haar dat ik blij was, en graag van het aanbod gebruik maakte en vroeg ik haar hoe ze zo bij mij was geraakt?

Daarop begon ze te vertellen dat Twee Weken geleden hun vader was komen te overlijden. En dat deze man een hele boekenkast met filosofische boeken had achtergelaten, maar dat zij (en haar zus) daar helemaal niets mee hadden en daarom hadden besloten om al die boeken weg te brengen naar een tweedehandsboekwinkel. Maar dat toen zij daar mee bezig waren op het laatst haar zus tegen haar zei: “Laten we er twee boeken uitpakken en die Googlen, misschien is iemand er naar opzoek”, en zo dan waren we bij u uit gekomen.

Wat een bijzondere mooie synchroniciteit toch weer.

Related Posts

Advertisement

Advertisement

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: